De beste eetadresjes in Porto

Porto heeft heerlijk eten. De havenstad herbergt tientallen goeie restaurants die, zoals het cliché het wil, de porto graag aanrukken bij zowel het aperitief als het dessert. Omdat ik zo lekker gegeten heb, vond ik het zonde om de restaurantjes maar kort te vermelden in de to-visitlijst van Porto die ik onlangs online zette. Bij deze is het dus uitgegroeid tot een heus eetlijstje. Niks mooiers dan dat, toch?


 

Ontbijten

1. The Hungry Biker

Rua das Taipas 68/72

Deze staat niet voor niets op nummer één op Tripadvisor: The Hungry Biker was zo’n topper dat we er op onze laatste dag een tweede keer gingen ontbijten. De kleine ontbijtbar heeft met moeite plaats voor twintig personen, waardoor de wachttijd wel even kan oplopen, maar dat is het ontbijt hier meer dan waard.

Wij aten de toast met avocado, ei, roomkaas en balsamico, de yoghurt met fruit en kokosschilfers, en de toast met pindakaas, banaan en noten. Hemels!

2. Noshi

Rua do Carmo 11-12

Tijdens onze vakantie hadden we erg veel geluk met het weer, waardoor we telkens met gemak buiten konden ontbijten. Zo kozen we jammer genoeg iets te snel voor het terras naast de tramhalte, want achteraf bleek dat Noshi een supergezellige tuin heeft. Loop dus zeker door naar achter als je hier een hapje komt eten.

Aanraders: de gegrilde avocado met pesto, mozzarella, augurken, een slaatje en geroosterd brood, en de toast met zalm, roerei en avocado. Probeer zeker ook het vers sinaasappel-aardbeisap.

3. Zenith

Praça de Carlos Alberto 86

Zenith is tot ver buiten de grenzen van Porto bekend als brunch- en cocktailbar. Het was opnieuw eventjes aanschuiven tussen een vijftiental andere gegadigden, maar van zodra we onze plaats hadden, verliep de bediening erg vlot. Ook hier zaten we op het terras, maar ook de indoorbar is erg gezellig.

Ga voor hartig met een tapiocapannenkoek met avocado, spek en een slaatje, of maak de zoetekauw in jezelf wakker met twee dikke American pancakes met een dikke laag honing en Nutella, afgewerkt met banaan en aardbei. Jum!

Diner

1. La Ricotta

Rua de Passos Manuel 18

Onze eerste kennismaking met Porto en we aten, tegendraads als we zijn, Italiaans. La Ricotta lag het dichtst op de route tijdens onze eerste avondwandeling en bleek allesbehalve een misser te zijn. In dit redelijk chique restaurant aten we voor een schappelijke prijs een bordje hemelse ibericoham, brood met een olijfolie die – zo bleek – vorig jaar in de prijzen gevallen was (ver-ruk-ke-lijk!), pasta met een sappige steak en rodebietenrisotto met gepaneerde kabeljauw. Mag ik teruggaan, alsjeblieft?

2. Bacalhau

Muro dos Bacalhoeiros 154

Bij Bacalhau moet je een halfuurtje geduld hebben. Bestel een aperitief, haal je volgnummer op aan de kassa binnen en ga ondertussen nog even zitten op het muurtje langs het water.

Met zicht op zonsondergang en de kade met alle portohuizen, genoten wij van enkele hapjes (rillette van vis en gesmolten kaas met paprika) en een hoofdgerecht om u tegen te zeggen. Het gepaneerde varkensvlees met tomatensalsa en frietjes was een topper.

3. Gull Terrace

Cais das Pedras 15

Na een lange dag rond laveren door de straten van Porto, hadden we absoluut geen zin meer om onze dagelijkse avondwandeling van het hotel naar het centrum en terug te maken. Na enkele klikken vertelde mijn telefoon me dat er op amper 350 meter een goeie Japanner zat en sushi leek ons allebei wel een mooie afsluiter van de dag.

Niets doet vermoeden dat Gull Terrace op de eerste en tweede verdieping van ginbar Rota do Gin resideert, dus je loopt er makkelijk voorbij. Heb je echter zin in sushi die net iets specialer is dan de standaard california rolls, dan is dit jouw place to be.

4. Coffee Pier

Cais da Estiva 91

Onze laatste avond sloten we af met zicht op de Ponte Luiz I en de Douro-rivier. Bij Coffee Pier bestelden we enkele hapjes, die we wegspoelden met een verfrissende portonic. Aanraders: de inktvis, vleeskroketjes en verse miniburgers. De kans is trouwens groot dat je vanop de eerste rij een straatartiest aan het werk kan zien, dus bestel achteraf gerust nog een theetje om het spektakel te bewonderen.

Tussendoortje

1. Cremosi

Rua de Mouzinho da Silveira 342

Op zoek naar een espresso en een lekker crèmeke voor minder dan twee euro? Bij Cremosi betaal je voor de twee samen amper € 1,60!

2. Rota do Gin

Cais das Pedras 13

In Rota do Gin vind je meer dan 260 verschillende gins – kid you not. De gin-tonics die ze er serveren komen in serieuze vazen, dus misschien ga je best eerst een hapje eten bij Gull Terrace op de bovenverdieping.

Typisch Porto

Francesinha

Praça dos Poveiros 72

Je kan niet naar Porto gaan zonder de typische Francesinha te eten. In deze opgewaardeerde versie van de Franse croque-monsieur vind je – hou je vast – verse worst, gedroogde worst, hesp en biefstuk, en het geheel wordt standaard afgewerkt met een dikke laag gesmolten kaas en een tomaten-biersaus. Voor de eters met een betonnen maag kan je er ook nog een ingebakken spiegelei en een bord frieten bij bestellen.

Café Santiago schijnt de beste van de stad te zijn, maar aangezien wij ons hongertje pas tegen een uur of drie kregen, moesten we het na sluitingstijd met Santa Francesinha stellen. Het minst lekkere gerechtje van onze trip, maar al bij al zeker een meevaller.

Pastel de Nata

Rua de Santa Catarina 331/335

De typische Portugese taartjes die ik met gemak in veelvoud achterover zou willen drukken als ontbijt, zijn niet uit het straatbeeld weg te slaan. Elke bakkerij en zowat elk café in Porto heeft ze in de aanbieding en voor het geld dat ze kosten, sla je met gemak een hele voorraad in. De pastel de Nata is een bladerdeegtaartje met een romige vulling afgewerkt met kaneel en is lauwwarm op zijn best.

Ga langs bij Fábrica de Nata als je de bakplaten met ovenverse taartjes door de lucht wil zien zweven (en geniet met een beetje geluk vanop het terras ook van de gitarist op een eenwieler die het Pippi Langkous-deuntje speelt op mondharmonica).

Porto

Rua Visc. das Devesas 186

Ik beken: voor ik begin augustus voor het eerst voet zette op Portugese bodem, had ik nog geen druppel porto gedronken. Onbewust moet ik het drankje door de jaren heen met Carmen uit FC De Kampioenen gaan vereenzelvigen zijn, en omdat ik al die tijd ook weggebleven ben van tijgerprints, te veel bling-bling en yorkskes, is die porto er ook nooit ingegaan. Maar holy moly, is dat lekker. Probeer zeker eens de portonic – smaakt en glijdt binnen als limonade en is momenteel immens populair langs de Douro (of dat hebben we ons in ieder geval laten vertellen).

Eigenlijk komt Porto helemaal niet uit Porto. De zoete wijn is afkomstig uit Vila Nova de Gaia, het dorp aan de overkant van het water, maar wordt al sinds de middeleeuwen vanuit de haven in Porto geëxporteerd, waardoor hij wereldwijd bekend staat als portowijn.

Omdat Porto natuurlijk porto schreeuwt, word je om de oren geslagen met gratis proeverijen. Ritje op de kabelbaan? Gratis porto. Tickets voor de hop on-hop off-bus? Gratis porto. Bij Quinta Santa Eufemia, de eerste wijnmakerij die we bezochten, viel niet zo veel te beleven. Bij Pocas, die we twee dagen later bezochten, zaten we echter wel op het goede adres. De sympathieke Soraya nam ons mee op rondleiding en vertelde over de productie van de verschillende portowijnen. Achteraf kregen we twee proevertjes, die ons zo bevielen dat we een bord kazen en later ook een bord met chocolaatjes en aangepaste porto bestelden. Aanrader!


Op zich kan je in Porto niet echt misvaren op het gebied van eten. Hoe mistroostiger de gevel, hoe meer kans je zelfs hebt om een verrukkelijk bord voor je neus te krijgen. Loop dus zeker niet de halve stad af om per se dat ene restaurantje te vinden. Weet gewoon dat je bij een van bovenstaande sowieso op safe speelt. Bom apetite!


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

Deze boeken moét je lezen in 2019

Volgende
Volgende

Boekenjacht ’t Stad Leest