Pastel de nata, portobrouwerijen en op zoek naar Harry Potter in Porto

Ponte Luiz Porto view.jpeg

Porto. Buiten de drank, Portugal en eventueel nog de Ponte Luiz heb je misschien nog niet al te veel van de stad gehoord. De havenstad hoeft echter amper onder te doen voor hoofdstad Lissabon. Ik pikte er de leukste adresjes en tips uit, geheel vrijblijvend te bezoeken. Aproveite!


 

J.K. Rowling achterna

Voor ze als single mum terugkeerde naar Groot-Brittannië, woonde J.K. Rowling enkele jaren in Porto. In Porto wordt vaak gewag gemaakt van alle plaatsen die Harry Potter geïnspireerd hebben, maar de meeste daarvan zijn slechts speculaties. De enige plaats waar de invloed absoluut niet van te ontkennen valt, is Livrario Lello. De mooiste boekenwinkel van Porto inspireerde niet alleen de metershoge kasten in de Zweinstein-bibliotheek, ook de spectaculaire trap die halverwege in twee splitst zorgde ervoor dat J.K. Rowling de trappen op de tovenaarsschool door elkaar liet bewegen.

Laat je niet afschrikken door de wachtrij voor de deur. Aanschuiven tot ver voorbij de eerstvolgende straathoek is normaal en duurt amper een kwartiertje. Porto’s mooiste boekenwinkel kom je jammer genoeg wel niet gratis binnen. Je koopt je kaartje voor vijf euro in een van de winkeltjes met een rode bol aan de voorgevel, maar dat kan je daarna wel als kortingsbon gebruiken als je een boek koopt. Dat Harry Potter-boek is het ultieme Porto-souvenir, toch?

Hang de toerist uit

Yellow hop on hop off bus Porto.jpeg

We kennen ze allemaal, de dubbeldekbussen in schreeuwerige kleuren die op ieder moment van de dag drommen lamgeslagen toeristen door steden voeren. In Porto zijn de bussen knalgeel en zijn ze de goedkoopste manier om je van het centrum naar Vila Nova de Gaia te brengen, het stadsgedeelte van Porto waar porto eigenlijk echt gemaakt wordt. Bovendien krijg je er een gratis ticket voor een portobrouwerij (mét proeverij) bovenop, waardoor je misschien net als wij bij Pocas terecht komt. De porto is er heerlijk, de uitleg van de enthousiaste Soraya minstens even leuk.

Wil je nog meer de toerist uithangen? Porto ligt aan de Douro-rivier en staat bekend om de zeven designerbruggen die beide waterkanten met elkaar verbinden. Tijdens een boottochtje van een dik halfuur vaar je onder alle bruggen door en kan je een glimp opvangen van alle portobrouwerijen langs de kade.

Fiets naar zee

Matosinhos,+Porto.jpeg

Volgens onze reisgids was het amper twintig minuten treinen naar de kust vanaf São Bento (bezoek het station zeker om de inkomhal te bewonderen!), maar met de fiets deden we er exact even lang over om van ons hotel naar Matosinhos te fietsen. Het water van de Atlantische Oceaan was nét iets te koud voor een duik, maar met een boek en in bikini was het strand ideaal van temperatuur.

Fietsen huren kan zowat overal in de stad. Wij hoefden enkel de hoek om bij ons hotel en huurden voor ongeveer € 15 twaalf uur een fiets bij Urban Eco Moov.

Uitzicht, uitzicht, uitzicht

Omdat Porto naast het water ligt, vind je zowat overal in de stad plekjes die een adembenemend zicht bieden. Vanop de Ponte Luiz I-brug kijk je in beide richtingen ver uit over de Douro, en na flink wat trappenlopen (225 treden!) kan je op de Clérigos-toren 360 graden rondkijken over Porto. Tip: beklim de toren een uurtje voor zonsondergang; tijdens golden hour is de stad op haar mooist.

Voor als de verbouwingen voorbij zijn

Pinterest had me beloofd dat er een permanente openlucht versmarkt in Porto te vinden was, maar helaas wordt die net dit jaar volledig gerenoveerd. Alle kraampjes zijn in tussentijd ondergebracht in een indoor Mercado da Bolhão, maar de charme van de houten huisjes was jammer genoeg een beetje zoek. Zeker een bezoekje waard als de renovaties achter de rug zijn!

Losse adresjes

  • Armazém: Fernand Costermans zou met reden stikjaloers zijn op deze brocanterie. Kan je je het gigantische poppenhuis of die zalige Chesterfield niet veroorloven, drink dan gewoon een drankje op de oprit.

  • Expo: Extinção – o fim ou o início? Is de impact van de mens groter op de uitsterving van het leven op aarde dan de inslag van de meteoor die de dino’s naar de eeuwige jachtvelden hielp? Ontdek het nog tot halverwege oktober in deze Britse tentoonstelling. (En stiekem ook heel leuk omdat de giftshop mokken heeft met dierenkoppen als oor. Een dierenkop. Als oor.)

  • Elke confeiteria, om er een paar van die heerlijke pastel de nata’s naar binnen te werken.

Verblijf

Wij verbleven in het Vincci Porto hotel, op een kleine twee kilometer wandelen van het centrum. De comfortabele, moderne kamers zijn geïnspireerd op havenloodsen en hebben naast airco en tv een erg ruime badkamer met een aparte wc- en douchecabine. Rustig gelegen langs de Douro, ideaal voor korte ochtendwandelingen naar het centrum en betaalbaar in het hoogseizoen.


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

Boekenjacht ’t Stad Leest

Volgende
Volgende

De KULtuurzolder is weer thuis