Boekenjacht ’t Stad Leest

IMG_4767.jpg

Ik zou geen boeken meer kopen voor ik voet aan wal zette in de hemel genaamd de Boekenbeurs. Is dat voornemen maar weer eens gesneuveld. Begin deze maand trok ik naar Antwerpen en ondanks mijn pogingen om mijn gezelschap van haar plannen af te helpen, belandde ik tegen wil en dank in ‘t Stad Leest. De boekhandelaar mocht mij in feite al voor mijn binnenkomst vijftig euro afhandig maken – dat van die kat en die melk, je kent het wel.


 

Met ‘Een huis vol’ (als ik niet oplet, wordt dat mijn levensmotto) van Bill Bryson en ‘84 Charing Cross Road’ van Helen Hanff wist ik mij al bij al nog in te houden tijdens het boekshoppen. ’t Stad Leest is echter zo’n boekenwinkel die om de twee meter aan je mouw staat te trekken met weer een nieuwe aanvulling voor die eeuwiggroeiende leeslijst. Onderstaande boeken zijn dan ook grote kanshebbers voor de Boekenbeurs over twee weken.

Hidden Belgium by Derek Blyth
American Pastorale by Philip Roth

Hidden Belgium – Derek Blyth

Buiten de klassiekers zoals Gent, Antwerpen en Brugge, heb ik bitterweinig toeristische kennis van ons Belgenlandje. Misschien dat een Brit daar verandering in kan brengen?

Amerikaanse pastorale – Philip Roth

Deze oud-Taal- en letterkunde-student bevestigt: ik heb nog nooit een Roth gelezen. Zoals het een brave student betaamt zou ik deze eigenlijk in het Engels moeten lezen, maar deze cover zou me wel eens over de streep kunnen trekken om toch voor het Nederlands te gaan.

Het verhaal? De revolterende dochter van een typische Amerikaan (voormalige sportheld, getrouwd met een miss, kast van een huis) pleegt een terroristische daad. Klinkt als een winnaar voor deze Boekenbeurs!

Little Fires Everywhere - Celeste Ng
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? door Johan Harstad

Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Bijna had ik deze last-minute op Bol gekocht voor mijn trip naar Porto deze zomer. Mijn portemonnee schreeuwde echter net iets meer om pastel de nata’s, dus bleef deze nog even liggen.

‘Little Fires Everywhere’ wordt al maanden aangeraden aan fans van ‘Big Little Lies’ – en daar reken ik mezelf maar al te graag toe. Een schijnbaar perfecte gemeenschap, succesvolle carrières en de ideale buren, maar toch steekt iemand een huis in de fik. Klinkt als een boek waar een zwembad bij hoort, maar misschien kan het ook met een grote tas thee.

Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? – Johan Harstad

Hoewel de titel me meteen terugkatapulteerde naar minder plezante tijden in het zesde middelbaar, toen ik ‘Egidius waer bestu bleven’ uit het hoofd moest leren, wist Harstad me met de eerste regel meteen van mijn sokken te blazen. “De persoon van wie je houdt bestaat voor 72,8 procent uit water en het heeft al weken niet geregend.” Ik zucht even theatraal en begin alvast mijn rekening te plunderen.

La Superba door Ilja Leonard Pfeijffer
Wil door Jeroen Olyslaeghers

La Superba – Ilja Leonard Pfeijffer

Nog zo’n klepper waar ik nog geen letter van gelezen heb. Zonde. Een samenvatting maken wordt moeilijk, maar Boek.be heeft een uitleg die je meteen naar je portemonnee doet grabbelen.

Wil – Jeroen Olyslaeghers

Verhalen uit de twee wereldoorlogen boeien me al jaren. Het dagboek van Anne Frank greep me naar de keel, ‘Ten Oorlog’ door Arnout Hauben kluisterde me zowel aan het tv-scherm als aan het boek, en ‘14-18’ sloeg me murw. Het leven van de Antwerpse Wilfried Wils tijdens de oorlog die bol staat van jodendeportatie wordt al twee jaar omschreven als een kaskraker en ik ben er zo hard klaar voor.

Blauwe maandagen door Arnon Grunberg
 

Blauwe maandagen – Arnon Grunberg

Iedereen die ooit Tirza gelezen heeft, kan nooit meer op dezelfde manier naar Grunberg kijken. Dénk ik, want van Grunberg las ik na die mindfuckroman nog niks anders. En wat kan beter zijn als tweede kennismaking dan het debuut dat al jaar en dag hoog staat aangeschreven? Over ouderliefde en betaalde liefde, en blijkbaar bijwijlen hilarisch.

 

 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

De beste eetadresjes in Porto

Volgende
Volgende

Pastel de nata, portobrouwerijen en op zoek naar Harry Potter in Porto