Hoe schrijf ik een motivatiebrief? 6 tips om je droomjob te scoren

2020 07 18 Zo scoor je je droomjob.jpg

Feest: dat diploma is eindelijk binnen! De wereld wacht op jou. Jij moet alleen snel even dat sollicitatiegesprek bij de werkgever van je dromen doorfietsen en dan kan je carrière van start gaan. Alleen: hoe spring je er digitaal uit in coronatijden? Of hoe leg je het aan boord als de afwijzingen zich tegen de verwachtingen in blijven opstapelen? 


 

Ik heb aardig wat ervaring als het op solliciteren aankomt. Vooraleer ik op mijn eerste job kon starten, had ik 50 sollicitatiebrieven uitgestuurd. 50! Solliciteren kan een heel frustrerend proces zijn. Maar er zijn enkele communicatietrucjes om ervoor te zorgen dat jij meteen een voorsprong krijgt op je mededingers. Ik heb ze onlangs zelf toegepast om een nieuwe job te vinden (say hi to de nieuwe communicatieverantwoordelijke van Vives, de zaligste hogeschool van Vlaanderen) en klaarde de klus deze keer met maar drie sollicitatiebrieven. Getest en goedgekeurd, dus!

En die trucjes ga je nu met mij delen, Tine? Duh.

Tip 1: vertel een verhaal

Waarom is jouw favoriete film precies je favoriet? De kans is groot dat je voor het verhaal gevallen bent.

Mensen zijn gek op verhalen. Jouw potentiële werkgever dus ook. Verpak een van je werkervaringen of straffe competenties als een goed verhaal en je hebt meteen de toon gezet. Zorg natuurlijk wel dat je verhaal verband houdt met de functie - heel leuk dat je 30 marshmallows in je mond kan stoppen, maar daar ben je voor geen enkele job iets mee. Behalve als je clown wordt, natuurlijk.

Tip 2: je bent meer dan je opleiding

Toen ik afstudeerde met mijn diploma’s Taal- en Letterkunde en Bedrijfscommunicatie was ik een van de honderd. Honderd mensen met exact dezelfde opleiding, en dat was één universiteit en één afstudeerjaar. 

Mijn opleidingen maken mij met andere woorden niet uniek. Wat dan wel? Die drie jaar vrijwilligerswerk, mijn studentenjobs en mijn hobby’s. Opleidingen die ik daarna nog volgde, mijn kwaliteiten in een vriendengroep (luisteren voor ik spreek, reisjes plannen en boeken, fotoboeken maken) en een prijs voor een van mijn kortverhalen.

Dat konden die 99 medestudenten niet voorleggen en gaf mij een streepje voor.

Tip 3: vertel wat jij kan betekenen voor het bedrijf, niet omgekeerd

Een veelgemaakte fout. Natuurlijk staan we allemaal te springen om te starten in onze droomjob, maar hou er rekening mee dat jij een onbekende bent voor wie jou aanneemt. 

Uiteraard mag je het bedrijf waar je voor wil werken wat bewieroken. Het is immers een van de grootste redenen waarom je solliciteert. Maar laat vooral ruimte om aan te geven hoe jij al je competenties wil inzetten om het bedrijf vooruit te helpen. 

Bonuspunten als je hier eerdere ervaring aanhaalt. Dat hoeft absoluut geen werkervaring te zijn - velen onder ons hebben immers niet veel ervaring als ze afstuderen. Kijk eens naar je hobby’s. Heb je ooit de meeste pannenkoeken verkocht in de jeugdbeweging en solliciteer je voor een verkoopfunctie? Geef dan aan dat je van plan bent om, net als toen, de grootste omzet te draaien bij je potentiële werkgever.

Tip 4: herhaal niet gewoon je cv

IMG_3886_v02.jpg


De mensen die je zullen aanwerven, kunnen ongetwijfeld lezen. Herhaling is dus niet nodig. Zorg ervoor dat zowel je brief als je cv een duidelijke meerwaarde hebben en geen echo van elkaar zijn. In je cv zet je alle feiten, in je sollicitatiebrief motiveer je waarom je precies die functie wil.

Tip 5: doe eens zot (of: spring eruit)

Toen ik in 2016 afstudeerde, stuurde ik 47 sollicitatiebrieven uit voor ik besefte dat het anders moest. Als ik écht een van die leuke jobs wilde, zou ik dat iets meer moeten tonen. 

De video die ik in november 2016 op YouTube zwierde, zette alles in gang. Ik deed voor de verandering mijn verhaal niet op papier (mijn vakgebied, nota bene), maar in woord en beeld. Newsmonkey en Twitter pikten mijn filmpje op en in enkele weken tijd had ik een contract versierd bij een snelgroeiend creatief bureau in Gent.

Was het eng? Heel erg. Maar heeft het mij gekregen waar ik wilde zijn? Zeker weten. 

Daarom: ga een stap verder dan je onbekende medesollicitanten. Schrijf je brief met de hand en doe hem op de post. Maak een website in plaats van een cv. Veeg je voeten aan de standaardvorm van een sollicitatiebrief en vertel een verhaal. Toon je kunnen al in je sollicitatie, daarmee bewijs je je kennis zonder het gewoon te beweren.

Tip 6: dit is je ticket naar een gesprek, niet naar een job

Dit is de belangrijkste tip die ik ooit kreeg van een van mijn professoren: je sollicitatiebrief heeft als doel om op gesprek te mogen. Pas tijdens een gesprek stel je je doel bij en richt je al je pijlen op de job.

Om jezelf veilig te stellen voor die eerste ronde, moet je rekening houden met een van de grootste menselijke zwaktes die er zijn: nieuwsgierigheid. Zorg ervoor dat je niet alles vertelt, maar nét genoeg. Zie het als die cliffhanger aan het einde van een aflevering - die zorgt ervoor dat je de volgende keer ook kijkt.

Ik paste dit trucje ook toe bij VIVES, waar ik de communicatieverantwoordelijke word van de technologiefaculteit. Omdat richtingen als elektromechanica en automechanica vooral jongens aantrekken, gaf ik in mijn sollicitatievideo (ik herhaalde tip 5 nog eens) al aan dat ik graag meer meisjes wilde trekken. Hoe? Dat wilde ik uiteraard erg graag met mijn toekomstige bazen bespreken in een gesprek.

Maar hoe stel ik een cv en sollicitatiebrief op?

Helemaal geen idee hoe je een cv en sollicitatiebrief opstelt? Geen zorgen. Net als veel officiële documenten volgen ook die een vast patroon. Als je onderstaande stappen volgt, maak je al meteen een professionele indruk. Succes!

Zo schrijf je een sollicitatiebrief

✓ Datum

✓ Aanspreking

  • Weet je naar wie je schrijft, spreek die persoon dan persoonlijk aan (bv. Beste mevrouw Desmet).

  • Weet je niet bij wie je brief terecht komt, gebruik dan de algemene aanspreking (‘Beste mevrouw, beste meneer’, niet ‘Beste’).

✓ Eerste alinea

Stel jezelf voor en geef aan dat je geïnteresseerd bent in de vacature.

✓ Tweede alinea

Geef aan waarom jij vindt dat jij geschikt bent voor de job en haal voorbeelden aan. Geef aan wat jij voor het bedrijf kan doen, niet omgekeerd. Bijvoorbeeld: ‘Bij de jaarlijkse pannenkoekenverkoop van de Chiro draaide ik altijd de grootste omzet. Dat wil ik ook heel graag voor uw bedrijf doen.’

✓ Derde alinea

Vertel dat je je cv en motivatie graag verder wil bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.

✓ Afsluiting

Met vriendelijke groeten + je naam.

» Tips

  • Zorg dat je brief niet langer is dan één A4’tje.

  • Gebruik geen informele taal. Je schrijft naar een potentiële werkgever, niet naar je vrienden. Maak het echter ook niet té stijf: zeg niet ‘reeds’ als je ‘al’ kan gebruiken.

  • Schrijf actief (bv. ‘Ik belde met veel klanten’, niet ‘Ik werd ingezet op de klantendienst’).

  • Laat iemand je brief herlezen.

  • Check op spelfouten. Je zou niet de eerste zijn die geweigerd wordt door een dt-fout, zelfs voor een job die niets met taal te maken heeft.

Zo stel je je cv op

✓ Contactgegevens

Naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, rijbewijs, link naar je website/portfolio...

✓ Opleidingen

Ga maximaal terug naar je middelbareschoolopleiding. Begin met de meest recente opleiding, eindig met de oudste.

✓ Werkervaring

Ook hier werk je in omgekeerde chronologische volgorde. Vergeet je zeker je studentenjobs niet. Die bewijzen dat je een gemotiveerde werker bent.

✓ Hobby’s

Onderschat de sterkte van je hobby’s niet. Die zeggen immers veel over jou als persoon. Speel je in een bandje? Dan kan je waarschijnlijk goed met een publiek om. Speel je een teamsport? Dan ben je ongetwijfeld een teamplayer. Leer je Spaans op eigen houtje? Doorzettingsvermogen én een talenknobbel.

» Twijfel je nog altijd of je brief goed is? Bij VDAB geven ze je enkele toptips

Vergeet niet dat een job ook maar een job is. Verlies de moed niet bij een tegenslag en onthoud de woorden van marketingmeester Seth Godin

They didn’t reject you.
They rejected an application. They rejected a piece of paper.
They don’t know you. 
— Seth Godin

Vallen en opstaan, jongens. Vallen en opstaan.
Die droomjob wacht op jou.

Hopelijk helpen deze tips je om een sollicitatiebrief te schrijven die net dat ietsje meer opvalt dan de rest. Heb je zelf tips die je heel erg van pas kwamen tijdens jouw sollicitatie(s)? Deel ze hieronder of via Instagram!


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

Ho ho hoera, elke dag een boek! (+ win jij een boek onder je kerstboom?)

Volgende
Volgende

De boeken van juni & juli