6 tips om een eigen boekenclub te beginnen

Boekenclub Boek zkt vrouw

© Flair België

Morgen is mijn favoriete feestdag van het jaar (buiten wereldpastadag, want duh): wereldboekendag! Het ideale moment om je te vertellen over hoe fijn het is om de liefde voor boeken te delen met gelijkgestemde zielen. Waarom geen boekenclub starten? Ik geef je 6 tips om er vandaag nog mee te beginnen.


 

Tot ik de Bende van het Boek leerde kennen wist ik nooit dat boekenclubs mogelijk waren in Vlaanderen. Ik weet dat het onnozel klinkt, maar in mijn hoofd waren boekenclubs iets uit de films en very, very British.

Maar toen zag ik Trees vertellen over haar boekenclub op Instagram en trok ik mijn stoute schoenen aan. Of ik een keertje mee mocht volgen. Eén boek en een tripje naar Gent later was ik officieel een boekenclublid. Heerlijk vond ik het, babbelen over een boek dat iedereen gelezen had en extra inzichten krijgen in plots en personages.

Toen bleek dat ik een aantal van mijn universiteitsvriendinnen iets te lang niet had gezien, besloot ik mijn eigen boekenclub op te richten. De club werd een ideaal excuus om meer te lezen en elkaar vaker te zien. Ik ruilde de Bende van het Boek voor mijn eigenste Boek zkt vrouw, die de voorbije 5 jaar aandikte tot een groep van 8 boekminnende vrouwen.

In die 5 jaar heb ik een aantal tips verzameld over de do’s en don’ts. Ideaal als handleiding als jij zelf een clubje wil beginnen.

Villa des Roses van Willem Elsschot

1. Stel de juiste groep samen

Een goede boekenclub start uiteraard met een toffe groep. Bel je vrienden, nodig je favoriete Bookstagrammers uit of stuur een berichtje naar die boekverslaafden uit je oude middelbare school. Vraag hen of zij ook mensen kennen die willen aansluiten. Vaak gaat de bal zo aan het rollen en leer je nieuwe mensen kennen.

Hou er vooral rekening mee dat je mensen rond je verzamelt die tijd willen maken voor je club. Alleen zo zorg je ervoor dat je boekenclub niet na een paar keer verwatert. Probeer mensen te selecteren die houden van boeken, die geen bijeenkomst willen missen en die actief willen deelnemen aan de gesprekken. Zo geniet je meteen ook het meest van elkaars gezelschap.

2. Maak afspraken

Bij een boekenclub runnen komen ook enkele praktische zaken kijken:

  • Hoe kiezen jullie een boek (via een poll, bij de bijeenkomst, enz.)?

  • Lezen jullie fictie, non-fictie, poëzie...?

  • Lezen jullie in het Nederlands of een andere taal?

  • Werken jullie volgens een thema?

  • Draaien de bijeenkomsten echt rond het boek of eerder rond het samenzijn?

  • Om de hoeveel tijd komen jullie samen?

  • Wordt dit een online boekenclub of spreken jullie fysiek af?

Bekijk samen met de groep wat jullie verkiezen. Zo zorg je er opnieuw voor dat sommige leden niet na een aantal bijeenkomsten afhaken.

Kleine sidenote: maak het jezelf niet te moeilijk. Met Boek zkt vrouw werkten we enkele maanden met een landenthema, waarbij we iedere keer een boek uit een ander land kozen. Na een tijd merkten we dat lezen vaker een opgave werd. Het landenthema ging overboord en sindsdien genieten we veel meer van onze titels. Zit een afspraak je dus niet helemaal lekker? Laat die dan gerust varen.

Normal People by Sally Rooney

3. Kies een boek

Aja, want daarom zijn we hier, natuurlijk!

Het belangrijkste bij de keuze van elk nieuw boek is dat iedereen zich min of meer in de keuze kan vinden.

Wat bedoel ik precies met min of meer? Het leuke aan een boekenclub is dat je af en toe boeken leest die je zelf nooit uit het rek zou getrokken hebben. Andere clubleden hebben vaak een ander favoriet genre of andere interesses, waardoor de kans groot is dat zij andere suggesties naar voren schuiven. Zorg er alleen voor dat iedereen eens de kans krijgt om een titel te kiezen. Zo kan Camille de kinderboekenliefhebber even hard haar hartje ophalen als Felix de fantasylover.

Beurtrollen zijn een prima keuze, net als polls. Zorg er bij de laatste wel voor dat niet iedere keer het boek van hetzelfde clublid als winnaar uit de bus komt.

4. Stel een agenda op

Iets waar ik met Boer zkt vrouw ook nog van kan leren: een agenda. Als je voor een heel jaar de bijeenkomsten al inplant, heb je veel minder moeite om een datum te vinden die voor iedereen past. Bovendien kan je zo netjes evenveel tijd tussen twee bijeenkomsten voorzien.

In onze boekenclub werken we meestal per bijeenkomst. Dan doen we eerst een poll voor het boek en daarna een poll voor een datum. Gevolg: de meesten hebben al een vriendinnenweekend, een barbecue of een trouw gepland. Als we dan eindelijk een datum geprikt hebben, blijkt er veel meer tijd tussen twee bijeenkomsten te zitten dan we zelf willen.

Leer van de niet-meester: prepare yourself, enjoy more!

5. Bedenk een vragenlijst

Onze Boek zkt vrouw-groep is soms een zootje ongeregeld. Meestal babbelen wij tijdens onze bijeenkomsten van 2 à 3 uur maar een kwartier over het boek dat we gelezen hebben. De overige tijd steken we in bijpraten en lekker eten. Voor ons is dat helemaal oké (het moet fun zijn, remember?), maar misschien wil jij met je club wel écht in de diepte gaan.

In dat geval kan een vragenlijst wel handig zijn. De tips die literatuurwetenschapper Kila van der Starre geeft voor LangZullenWeLezen, kunnen je ongetwijfeld op weg helpen.

6. Blijf tussendoor in contact

Een boekenclub is heel sociaal, maar lezen op zich is iets wat je in je eentje doet. Zorg er daarom voor dat je je clubleden tussendoor niet uit het oog verliest. Met een online plek voor jullie boekenclub kan je elkaar vragen stellen over het boek, boekennieuws delen of gewoon gezellig babbelen.

Met Boek zkt vrouw delen wij een Facebook- en WhatsApp-groep, maar ook Instagram of Messenger zijn prima opties om met elkaar in contact te blijven.

Ziezo, je bent helemaal klaar voor die eigen boekenclub. Een naam is leuk maar compleet onnodig (zoals ik al zei: maak het jezelf niet te moeilijk), dus je hebt alles in huis om vandaag nog te starten met jouw eigen bende. Hang de slingers op, tijd voor boekendag!

Met wie ga jij een boekenclub oprichten? Laat het me hieronder weten of tag je vrienden op Instagram!


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

Ik ga een boek publiceren!

Volgende
Volgende

Trouwen met Blinker