De boeken van mei

Boeken zijn mijn lange leven. Ik was het kind uit je klas dat enthousiast juichte als leerkrachten met verplichte lectuur kwamen aanzetten (true story) en ben altijd wel in een of meerdere boeken bezig. Bovendien vind ik het zalig om de smaak van anderen in te schatten en op basis daarvan leessuggesties te geven. Aangezien ik iemand met mijn leestips echter al snel een halfuur bezig weet te houden, is het misschien een beter plan om alles online te zwieren. Bij dezen!


 

Deze maand las ik zomaar even zes boeken. Dat moet geleden zijn van de tijd dat ik als lagereschoolkind mijn bibliotheekpasje volstampte met het maximumaantal boeken tijdens de zomervakantie, gok ik. Het mooie weer en Booktube zitten er echter voor iets tussen. Als de zon schijnt, laat ik mijn laptop makkelijker aan de kant liggen, maar gek genoeg zorgde net die laptop er ook voor dat ik meer in mijn boeken dook. Op YouTube bestaat er namelijk een aantal kanalen, zo ontdekte ik, die alleen maar over boeken praten. Alleen maar boeken! Heb ik net de hemel op aarde gevonden, of wat?

Zonder verdere zever: hier zijn de zes boeken van mei!

Steal Like An Artist - Austin Kleon

Steal Like An Artist - Austin Kleon.jpeg

De publiceerknop bovenaan een blogbericht is een van de ergste dingen die er bestaan. Net als een tweetknop en een verzendknop in een e-mail, nu we toch bezig zijn. In 'Steal Like An Artist' geeft Austin Kleon je in korte hoofdstukjes en met gevoel voor humor mee waarom je niet zo bang hoeft te zijn van je eigen schaduw als het op creëren aankomt. Het boek is samen te vatten met een Ricky Gervais-quote: "Don't worry, no one else knows what they're doing either."

Een aanrader als: je graag je eigen werk naar buiten wil brengen, maar bang bent voor de reacties. En dan heb ik het even goed over die van jezelf als die van anderen.

The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway

Al sinds ik in het vijfde middelbaar 'Hills Like White Elephants' las tijdens Engels, en voor het eerst te horen kreeg over symboliek in literatuur, ben ik geïntrigeerd door Ernest Hemingway. De voorbije jaren wees het internet mij voortdurend op de simpele schrijfstijl van Hemingway, maar veel meer wist ik er verder ook niet over. Tijdens de lessen Amerikaanse Literatuur kwam hij natuurlijk af en toe wel eens voorbij, maar omdat er zoveel klassiekers en wereldvermaarde auteurs zijn, bleven we nooit bij Hemingway stilstaan. Toen ik dus in november vorig jaar dit kleine boekje vond bij de stand van Sterling Books op de Boekenbeurs, kon ik het niet laten liggen.

In 'The Old Man and the Sea' gaat een oude visser na tientallen dagen zonder vangst opnieuw de zee op, gedecideerd om niet terug te keren voor hij iets gevangen heeft. En, typisch voor Literatuur, volledig op twee niveaus te lezen.

Een aanrader als: je op zoek bent naar een eerste kennismaking met Amerikaanse literatuur en/of Hemingway. En ook een heel klein beetje als je zelf wil zien hoe nutteloos volharding soms kan zijn. 

The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway.jpeg

De jongen die zijn vader zocht - John Boyne

De jongen die zijn vader zocht - John Boyne.jpeg

De naam John Boyne klinkt je misschien bekend in de oren: hij schreef 'De jongen in de gestreepte pyjama', als deel van de oorlogstrilogie waar ook dit boek een deel van uitmaakt. Vorige zomer las ik 'De jongen op de berg', maar die kon niet tippen aan 'De jongen die zijn vader zocht'. Vanuit de ogen van een negenjarig jongetje zien we hoe erg sommige soldaten er mentaal aan toe zijn na hun dienst aan het front, zonder dat de harde beelden echt getoond worden. Een warm, innemend en toch lichtjes verpletterend verhaal over een kind dat zich veel te vroeg als een volwassene moet en wil gedragen. Serieuze aanrader als je net als ik graag leest over de kleine verhalen uit de wereldoorlogen.

Een aanrader als: je graag serieuze verhalen leest die verzacht worden door de ogen van een kind. Zeker een must read als je fan was van 'De jongen in de gestreepte pyjama'.

The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde

Deze heeft te lang op mijn nachtkastje gelegen. Vorig jaar begon ik tussen enkele boeken in met 'The Picture of Dorian Gray', maar op de een of andere manier geraakte ik niet helemaal in het verhaal. Toen ik daarna een boek begon dat me wel kon bekoren en nog één en nog één, verdween Dorian Gray stilletjes terug naar mijn to-readstapel. We hebben het echter over dé Dorian Gray, die ik absoluut niet zomaar wilde laten liggen. Met nieuwe moed begon ik enkele weken geleden dus, na een korte samenvatting van de vorige hoofdstukken op Sparknotes, aan de rest van het boek. En raar maar waar: ik vond het heerlijk. Bewijs genoeg dat boeken soms een bepaalde plaats en een bepaalde tijd nodig hebben, zeker?

Een aanrader als: je een klassieker wilt lezen waarnaar honderdduizenden keren verwezen is in andere romans.

The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde.jpeg

De GVR - Roald Dahl

De GVR - Roald Dahl.jpeg

Heeft dit een introductie nodig? Ik heb 'De GVR' als kind ontleend in de bib, maar veel herinnerde ik me er niet van. Toen ik de film vorige zomer in de bioscoop zag, was het verhaal dus een complete verrassing. Het boek kreeg ik net voor de filmrelease van mama, maar is sindsdien wat blijven liggen. De film eerst weer wat vergeten, je kent het wel. Maar het boek was - hoe kan het anders - beter dan de film en ik betreur het stiekem dat mama niet 'ja' antwoordde toen de verkoopster vroeg of mijn boek verpakt mocht worden met een ballon. We blijven allemaal kinds als het over Roald Dahl gaat.

Een aanrader als: je tussen de nul en 120 jaar oud bent. We hebben het over Roald Dahl, hè.

A Special Providence - Richard Yates

A Special Providence - Richard Yates.jpeg

Als je me een dezer dagen zou tegenkomen, zou ik dit boek praktisch in je gezicht duwen en lyrisch vertellen over hoe fantastisch Richard Yates is. Je kent Yates misschien van het bekendere 'Revolutionary Road' (bekend van de film met Kate & Leonardo), maar die heb ik zelf nog niet gelezen. Naar wat ik hoorde tijdens de opname van de podcast van De Bende van het Boek, haalt Yates graag de American Dream en het schijnbaar perfecte huwelijk onderuit. In 'A Special Providence' is dat eerste zeker het geval; een alleenstaande moeder leeft voortdurend boven haar stand, geeft iedereen de schuld van haar eigen beslissingen en wil constant indruk maken op iedereen die haar interessant lijkt. Dat pauwengedrag heeft haar zoon overduidelijk geërfd. De achttienjarige Bobby is net naar Europa vertrokken om zijn legerdienst te vervullen in de Tweede Wereldoorlog, is voor het eerst in zijn leven weg van onder moeders vleugels en gelooft dat hij een enorme aanwinst is voor zijn divisie.

Geschreven met tonnen symboliek en extra laagjes en urgh ik wil dit boek fijnknijpen om het te laten weten hoezeer ik het apprecieer. Grootste bewijs: mijn kantlijnen staan vol opmerkingen en kruisjes. Dixit het meisje dat het heiligschennis vindt om in boeken te schrijven.

Een aanrader als: je graag op twee niveaus leest en de symboliek gebruikt om het verhaal nog beter te begrijpen. Mooie tip ook voor iemand die houdt van oorlogsverhalen die rond mensen draaien.

Extra tip: dit boek bespreken we binnenkort met de boekenclub. De kans is dus groot dat Trees er ook iets over te zeggen heeft!

Welke boeken heb jij de afgelopen maand gelezen?


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

Ik wil van u een engel maken

Volgende
Volgende

Een beetje als Amanda