6 dunne boeken voor je leeslijst

Leeslijst Nederlands dunne boeken

Het schooljaar is weer gestart en dat betekent voor heel veel leerlingen even zuchten. Want ja hoor, daar is hij: die verplichte leeslijst. Ik deed mijn best om het je zo makkelijk mogelijk te maken en selecteerde 6 Nederlandstalige en vertaalde boeken met minder dan 180 pagina’s. De kortste telt er zelfs maar 95!


 

Een kerstvertelling - Charles Dickens

134 pagina’s | bestel ‘m hier

De Nederlandse titel doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zeg ‘A Christmas Carol’ en de kans is groot dat je een oude man in pyjama door de Londense straten voor je ziet vliegen. ‘Een kerstvertelling’ werd immers enkele jaren geleden omgetoverd in een fantastische animatiefilm met Jim Carrey in de hoofdrol.

In ‘Een kerstvertelling’ maken we kennis met Ebenezer Scrooge. Oud, onvriendelijk en ongelofelijk gierig. Je zou de man voor minder uitnodigen om mee kroketten te komen boefen op het jaarlijkse familiekerstfeest. Tijd dus om hem op zijn onvolmaaktheden te wijzen.

Scrooge krijgt op kerstavond bezoek van drie geesten: de Geest van Voorbije Kerstmis, de Geest van Huidig Kerstmis en de Geest van Toekomstig Kerstmis. Zij nemen hem mee naar zijn kerstdagen als kind, tonen hem hoe zijn familieleden kerst vieren zonder hem en laten hem zien hoe de toekomst eruit ziet als hij niet verandert. 

Dit boek is een topper om lekker vroeg op het jaar in de kerstsfeer te komen. En om een lesje in naastenliefde te krijgen, dat ook.

We komen nog één wonder tekort - Rebekka de Wit

176 pagina’s | bestel ‘m hier

De grootste teleurstelling aan Rebekka de Wit? Dat ze maar één roman op haar naam heeft staan. Geloof mij: dat is eeuwig zonde.

In deze roman volgen we de eerste zomer van een gezin dat afscheid moest nemen van twee geliefden. De overgebleven familieleden - een vader en drie kinderen - vertrekken op kampeervakantie naar Frankrijk en beleven dagen die bol staan van herinneringen en rouw. Allemaal met een randje kinderlijke levenswijsheid.

‘We komen nog één wonder tekort’ is een boek vol eenvoudige, poëtische taal. In enkele pagina’s tijd waan je je weer dat kind dat geloofde dat zomers eindeloos duren en samenhangen van hittegolven en geschaafde knieën. Het leest ongelooflijk vlot en is ideaal om een boekpresentatie over te maken door de vele thema’s zoals opgroeien, de dood en je plaats in een gezin vinden.

Animal Farm - George Orwell

160 pagina’s | bestel ‘m hier

“All animals are equal but some are more equal than others.” Klinkt je bekend in de oren? Het komt uit deze dunne roman van George Orwell. Die schrijver kan je ook nog van ergens anders kennen: hij vond de naam ‘Big Brother’ uit in zijn roman ‘1984’. 

In ‘Animal Farm’ verjaagt een groep boerderijbeesten hun boer van het erf. Ze zijn het immers beu om als - euh - beesten behandeld te worden en nemen het eindelijk op voor zichzelf. Ze stellen regels op over hoe hun nieuwe samenleving eruit moet zien. Héél even gaat het goed, tot de varkens de leiding nemen.

‘Animal Farm’ is een allegorie (het verhaal is een metafoor voor een ander verhaal) over het communisme onder leiding van Jozef Stalin. Geen zorgen: je hoeft de geschiedenis erachter niet te kennen. Dit boek zorgt er net voor dat het op een eenvoudige manier wordt uitgelegd. Opnieuw een goed boek om een boekpresentatie over te maken.

Alle dagen samen - Erwin Mortier

95 pagina’s | bestel ‘m hier

Nu ik deze lijst samenstel, merk ik dat veel van mijn favoriete boeken redelijk kort zijn. Dit is net als ‘We komen nog één wonder tekort’ een van de boeken die ik iedereen in handen duw als ze tips vragen. Want hoe Erwin Mortier in het hoofd van een vijfjarige jongen kruipt, is zo ontzettend mooi. 

Wanneer de overgrootvader van ons hoofdpersonage sterft, vult het huis met rouw en mensen. Het doet hem denken aan hoe hij een zomer eerder zelf omringd werd door zijn familie tijdens een periode van zweterige koorts. Net als bij Rebekka de Wit geldt: de dagen kleven aan elkaar van de zomerse hitte.

Korter dan die 95 pagina’s zul je ze niet vinden, mannekes. En mooier dan dit waarschijnlijk ook niet. Het vraagt een effort voor wie niet zo vaak leest, omdat de taal best intens is, maar als je er eenmaal in zit, is het fantastisch.

Aan Chesil Beach - Ian McEwan

152 pagina’s | bestel ‘m hier

Hoeveel weten we echt van elkaar? Het is een vraag die Ian McEwan stelt in ‘Aan Chesil Beach’. 

Edward en Florence zijn net getrouwd. Maar echt-echt-echt nét: ze staan op het punt om hun eerste huwelijksnacht in te gaan. Wat meteen opvalt is dat de twee bitter weinig met elkaar praten, hoewel hun hoofden overlopen met gedachten. Dat is precies wat dit boek zo tekent: terwijl wij beide hoofdpersonages steeds beter leren kennen, ontdekken we dat ze elkaar veel minder goed kennen dan ze dachten. 

Komt er dan wel dialoog in dit boek? Zijt maar zeker. Je moet er even op wachten, maar dan gaat het ook echt vonken geven. Pinky swear!

Muizen en mensen - John Steinbeck

120 pagina’s | bestel ‘m hier

Een boek dat altijd aan mij is blijven plakken. John Steinbeck vertelt in ‘Muizen en mensen’ over George en Lennie, twee seizoensarbeiders die van boerderij naar boerderij trekken in Amerika. George zorgt al jaren voor Lennie, die een mentale achterstand heeft en vaak zijn eigen krachten niet kent. Dat eigen stuk land waar ze allebei van dromen? Weinig kans dat dat er ooit van komt.

Een verhaal over vriendschap en hartverscheurende keuzes. Heel vlot verteld, heel vlot te lezen. En opnieuw: ideaal voer om veel over te vertellen in je boekpresentatie. 


Zo, dat waren ze alle zeven. Welk boek ga jij lezen voor school? Laat het me hieronder weten of op Instagram.


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

Trouwen met Blinker

Volgende
Volgende

Ho ho hoera, elke dag een boek! (+ win jij een boek onder je kerstboom?)