De boeken van juli

Zoals het een rasechte Vlaming betaamt, versleet ik in juli twee weken mijn luie krent langs het zwembad in Zuid-Frankrijk. In een kleine veertien dagen tijd klokte ik naast kilo's tomaat-mozzarella, meloen en olijven dan ook vijf boeken achterover. Tijd voor een overzichtje!


 

Wij - David Nicholls

Wij-Us-David-Nicholls.jpeg

Als de naam David Nicholls een belletje doet rinkelen: dat kan. Nicholls schreef acht jaar geleden 'One Day', dat kort daarna verfilmd werd met Anne Hathaway in de hoofdrol. Misschien dat de link met dat boek me uiteindelijk ook naar 'Wij' heeft doen grijpen toen ik net voor de vakantie binnenwipte bij Theoria. 'One Day' kocht ik namelijk tijdens de laatstejaarsreis van het middelbaar met mijn laatste Kroatische kuna's, waardoor ik Nicholls sindsdien moeiteloos met het buitenland verbind. Zo verbazend gek is die link trouwens niet, want in 'Wij' probeert hoofdpersonage Douglas zijn huwelijk te redden door zijn vrouw en zoon mee te nemen op een trip door Europa. Hij troont hen mee naar de bekendste culturele steden en musea en blikt ondertussen terug op de voorbije twintig jaar. 

Een aanrader als: je geïnteresseerd bent in reizen en kunst en dat het liefst op een redelijk ontspannen niveau binnen laat komen.

All My Friends Are Superheroes - Andrew Kaufman

Hmm. Ik had vooraf erg veel vijfsterrenreviews op Goodreads zien passeren, maar eerlijk gezegd zie ik het niet helemaal. Sterveling Tom, een gewone kerel in een wereld vol superhelden, moet ervoor zorgen dat zijn vrouw hem weer ziet staan - en dat bedoel ik heel letterlijk. Het jaloerse vriendje van 'the Perfectionist', Toms vrouw, heeft er op hun trouwfeest namelijk voor gezorgd dat Tom onzichtbaar geworden is voor zijn vrouw. Long story short: ervan overtuigd dat haar kersverse man het is afgetrapt, besluit the Perfectionist om te verhuizen. Tom ziet de vlucht naar Vancouver als zijn laatste kans om zichzelf weer zichtbaar te toveren en doet dan ook alle moeite van de wereld om haar weer de zijne te maken. 

Wat die superhelden betreft, wilde Kaufman duidelijk nog een ministatement neerzetten. Elke superkracht kan immers makkelijk worden afgeleid naar een simpele menselijke karaktertrek. Moraal van het verhaal: we zijn allemaal superhelden. Hoera!

Een aanrader als: je op zoek bent naar een snelle hap die je weer even doet inzien dat we met een beetje goede wil allemaal mooie mensen kunnen zijn. Ha, zucht.

All My Friends Are Superheroes - Andrew Kaufman.jpeg

In het water - Paula Hawkins

In het water - Paula Hawkins.jpeg

Ik zou een mop kunnen maken en zeggen dat Paula Hawkins' tweede roman in het water gevallen is, maar dat zou eerlijk gezegd gelogen zijn. Paula Hawkins doet iedere keer iets raar met mijn brein: hoewel ik me de eerste dertig pagina's rot irriteer aan de hakkelige schrijfstijl, word ik wel voortdurend nieuwsgieriger naar de afloop van het verhaal. 'Het meisje in de trein' las ik op die manier in één dag uit en met 'In het water' zat ik op dezelfde golf. Hoewel het plot ook deze keer redelijk voorspelbaar was en het einde dus ook niet als een verrassing kwam, was deze thriller wel de perfecte zwembadliteratuur. Inpakken, die handel!

Een aanrader als: je maar één keer per jaar een boek leest en/of je fan bent van whodunitpageturners aan het zwembad.

We komen nog één wonder tekort - Rebekka de Wit

Met de vingers in de neus dé topper van deze vakantie en meer dan waarschijnlijk zelfs van dit jaar. In 'We komen nog één wonder tekort' gaat een gezin voor onbepaalde tijd op vakantie nadat het in een korte tijd drie familieleden (waaronder de mama) is verloren. Dit boek speelt puur op taal, personages en filosofie, waardoor je eraan bent voor de moeite als je op zoek bent naar een goed verhaal. Maar hallelujah, was dit goed. Boeken die je meteen wil herlezen nadat je ze uithebt, zijn echt de beste. 

Een aanrader als: je net als ik verliefd wordt op mooie taal en goed doordachte dialogen. 

Een slagerszoon met een brilletje - Tom Lanoye

Een slagerszoon met een brilletje - Tom Lanoye.jpeg

Moet er veel uitleg bij een boek van Tom Lanoye komen te staan? Als je nog niet overtuigd bent: in het tweede verhaal van deze driedelige verhalenbundel speelt Lanoye eventjes voor literatuurgoochelaar. 'Het boek' is een van de beste dingen die je ooit zal lezen.

Een aanrader als: je vandaag het geluk had om wakker te worden. Serieus, Tom Lanoye stelt nooit teleur.

Welke boeken heb jij vorige maand gelezen?


 
Tine Lefebvre

Als boeken in bomen zouden groeien, was Tine een boomknuffelaar geweest. Verslingerd aan taal sinds ze als kind werd voorgelezen, drinkt ze woorden alsof het de beste champagne ter wereld is. Ze werkt als communicatieverantwoordelijke in Kortrijk, is gek op haar kat-met-negen-levens Lou en gaat in haar dromen elke vrijdagavond op café met Michelle Obama, Jelle Cleymans en Austin Kleon.

Vorige
Vorige

De KULtuurzolder is weer thuis

Volgende
Volgende

Ik wil van u een engel maken